Magyar leiras:

Tükör által homályosan (Sasom i en spegel) – svéd filmdráma, 1961, 87 perc
rendező: Ingmar Bergman, forgatókönyvíró: Ingmar Bergman, zeneszerző: Erik Nordgren, operatőr: Sven Nykvist, jelmeztervező: Mago, látványtervező: P.A. Lundgren, vágó: Ulla Ryghe szereplők: Harriet Andersson – Karin, Gunnar Björnstrand – David, Max von Sydow – Martin, Lars Passgard – Minus

A filmklubot vezeti | Harmat György filmkritikus

Az Isten alászáll, és befészkeli magát egy emberbe. Először csak olyan, mint valami hang, mint valamilyen súlyos dolognak a tudása, mint valami parancs. Fenyegető vagy kérlelő, visszataszító, de izgató is. Aztán egyre jobban megismerteti magát, és az ember próbára teheti az isten erejét, megtanulhatja szeretni, feláldozni magát érte, és eljuthat a teljes odaadásig és a teljes ürességig. Amikor eléri ezt az ürességet, az Isten birtokba veszi emberét, és vele végezteti el a munkáját. Aztán magára hagyja üresen, kiégve, megfosztva az evilági élet további lehetőségeitől. Az történik Karinnal. A határvonal, melyet át kell lépnie, a tapéta különös mintázata. (Ingmar Bergman)

David, az ismert író gyerekeivel, Karinnal és Minusszal egy kis szigeten lakik. Karinnak korábban súlyos mentális problémái voltak, most éppen egy pszichiátriai kezelés után lábadozik. Férje, Martin is velük van. Karint gyötri betegségének tudata, számára a hit egy torz istenképben manifesztálódik, és megszűnik a képzelet és valóság közötti határ. Már ő is tudja, vissza kell térnie a klinikára.

A Tükör által homályosan Ingmar Bergman híres trilógiájának első darabja.

IMDb